Care sunt principalele traditii de nunta romanesti?
Traditiile fac ca o nunta sa fie diferita pentru ca de la o zona la alta, nuntile au traditii diferite. Ca si fotograf de nunta am vazut diferite traditii pana in prezent, dar si semnificatii diferite ale acestora.
In prezent sunt miri care isi doresc sa includa in programul nuntii toate traditiile specifice, insa la polul opus sunt cupluri care incep sa omita din acestea pentru a castiga timp pentru ale activitati pe care ei pun accent.
Care sunt principalele traditii la o nunta?
Cele mai importante traditii pe care le-am vazut pana in acest moment ca si fotograf sunt:
Barberitul
Barberitul este o traditie care inca se tine si fiecare mire trece prin acest moment la nunta sa. Barberitul mirelui semnifica transformarea in barbat, dar si faptul ca din aceasta zi, el va fi responsabil bunastarea familiei sale, sotiei si a viitorilor copii.
Mirele este barberit de cavalerii de onoare, insa in cele mai multe cazuri, mirele este deja barbarit si totul este mai mult de dragul traditiei. Mai sunt miri care tin la barba lor, iar in cazul acestora, totul este o simulare.
Turta miresei
Despre turta miresei cu totii stim ce presupune, iar dupa turta urmeaza si hora miresei. Conform traditiilor, hora era motiv de bucurie pentru parinti ca fata lor se casatoreste.
Despre turta miresei trebuie sa stiti ca nasa este cea care o rupe deasupra capului miresei si o imparte oaspetilor nu inainte de a face cruce de trei ori. Turta miresei prevesteste bogatia mirilor, fericirea lor si multimea de prieteni pe care o vor avea dupa ce se vor casatorii.
Schimbul de verighete
Aceasta traditie are loc in biserica in timpul slujbei. Verighetele sunt asezate initial la mana dreapta pe degetele inelare. Ulterior verighetele se vor schimba intre ele si ajung pe inelarele stangi ale celor doi miri.
Graul si orezul dupa ce se iese din biserica
Graul si orezul se arunca dupa ce slujba religioasa s-a incheiat, iar nuntasii ies din biserica. Acesta semnifica belsug, bogatie si noroc de copii.
Valsul miresei
Valsul miresei s-a transformat in prezent in valsul mirilor. Acesta este primul eveniment ce are loc la restaurant si marcheaza inceperea distractiei. Dupa ce valsul mirilor a luat sfarsit, invitatii pot merge pe ringul de dans pentru a da drumul distractiei.
Furatul miresei
Daca in urma cu ceva ani furatul miresei era un moment nelipsit din cadrul unei nunti. In prezent mireasa nu se mai fura pentru ca traditia are o insemnatate urata, dar si pentru ca se pierde enorm de mult timp.
Desi poate fi considerata, cel mai bine ar fi sa dati skip la aceasta traditie.
Aruncatul buchetului
Aceasta traditie are loc pe finalul evenimentului. Mireasa strange in spatele sau toate domnisoarele pentru a arunca buchetul. In traditie se spune ca cea care prinde buchetului se va marita cat de curand.
Voalul miresei
Voalul miresei este luat de pe capul miresei la finalul nuntii nasa desprinde voalul care reprezinta puritatea si semnl de fata maritata si ii pune miresei pe cap o basma ca sa-I aminteasca cum sa de acum inainte are o gospodarie de tinut.
Tortul de nunta
Tortul marcheaza prima sarcina pe care cei doi proaspeti casatoriti o realizeaza impreuna. Acestia taie tortul punand amandoi mana pe cutit. Traditia spune ca prima sarcina a mirilor trebuie sa fie dulce si vesela ca asa sa le fie toate responsabilitatile din casnicie.
Trecerea pragului
Dupa nunta, mirele trebuie sa ia mireasa in brate si sa treaca cu ea pragul casei. Acesta reprezinta primul obstacol al mirilor peste care trebuie sa treaca impreuna uniti de dragoste sustinandu-se reciproc.