Idei pentru organizarea unei nunti
Organizarea unei nunti este in mod clar o provocare pentru cupluri. In cele ce urmeaza va voi prezenta mai multe idei despre cum trebuie sa ganditi lucrurile pentru a va organiza nunta usor si sa va distrati in cea mai frumoasa zi din viata voastra.
Creati o lista
Totul incepe cu mult timp inainte ca nunta sa aiba loc, moment in care este necesar sa intocmiti o lista cu toate sarcinile pe care trebuie sa le rezolvati pana in momentul in care nunta va avea loc.
Asa cum am mai spus si in alte articole este important sa delegati activitati. Avand lista in fata alegeti sarcinile pe care le puteti da persoanelor apropiate (parinti, rude, prieteni etc.) De asemenea, daca doriti sa eliminati tot stresul si sa scapati de grija organizarii nuntii, o solutie foarte buna este reprezentata si de agentiile de evenimente sau un wedding planer.
Nu semnati in graba
Presiunea evenimentului va poate determina sa va grabiti in alegerea localului, a fotografului sau a formatiei, insa a va grabi este cea mai mare greseala.
Asa cum spuneam, nu semnati nimic in graba pana in momentul in care stabiliti impreuna cu sotul/sotia numarul de persoane invitate, stilul nuntii, data si modul in care fiecare isi doreste sa fie nunta. De asemenea in cele mai multe cazuri, trebuie sa tineti cont si de parinti pentru ca si ei vor veni cu o lista de invitati.
Estimati numarul de invitati intr-un mod realist
Am auzit destule cupluri care au estimat gresit numarul de invitati si de cele mai multe ori, au ramas locuri goale. Pentru a estima cat mai bine numarul de invitati va recomand sa procedati in felul urmator.
- Treceti pe o lista, numele tuturor invitatilor la care v-ati gandit
- In dreptul fiecarui nume treceti „1” pentru persoanele de care sunteti siguri ca vor veni, „2” pentru persoanele care considerati ca cel mai probabil vor veni si „3” pentru persoanele care considerati ca cel mai probabil nu vor veni.
- Rugati parintii sa faca o lista asemanatoare.
- Centralizati rezultatele
- Calculati numarul estimativ al invitatilor astfel:
(Nr invitatilor de tip „1” * 80%) + (Nr invitatilor de tip „2” * 60%) +
(Numarul invitatilor de tip „3” * 20%) = Nr. Estimativ al invitatilor
Restaurantul
Alegerea restaurantului trebuie sa fie in concordanta cu modul in care doriti sa se desfasoare nunta voastra. Este important ca atunci cand discutati cu sefii de sala sa nu va bazati in totalitate pe numarul de persoane recomandat de ei. Foarte multe restaurante spun ca pot gazdui 100, 200 sau 300 de invitati, insa nu cred ca este recomandat sa fortati nota. Adica nu cred ca va doriti sa va simtiti ca intr-o conserva. Alegeti restaurante putin mai spatioase si cu un ring de dans generos.
Toate evenimentele intr-o zi sau in zile diferite?
Aceasta este una dintre cele mai importante intrebari, insa exista atat avantaje cat si dezavantaje.
Daca tineti mult la persoanele dragi aflate la distanta care isi doresc din tot sufletul sa va fie alaturi cand spuneti da in fata ofiterului starii civile, atunci va recomand sa nu ii puneti pe drumuri pentru doar 30 de minute cat ar dura lucrurile la starea civila. Alegeti sa faceti atat cununia religioasa cat si cununia civila in aceeasi zi. Este mult mai simplu si pentru invitati, cat si pentru voi. A realiza cununia civila inainte de nunta, implica alte costuri pentru rudele din alte localitati si va trebui sa ii ajutati si cu cazarea.
Insa daca va doriti ca ziua nuntii sa nu fie atat de incarcata de evenimente, cel mai bine ar fi sa faceti cununia cu cateva zile, saptamani sau chiar luni inainte. Desi cel mai probabil nu vor putea fi alaturi de voi toate persoanele importante, cel putin in ziua nuntii veti putea sa va bucurati mult mai mult de frumusetea evenimentului.
Puneti in balanta lucrurile si faceti in asa fel incat sa gasiti cea mai buna solutie.
Delegati sarcini in ziua nuntii
Oricat de pregatiti v-ati dori sa fiti, in mod sigur mai sunt lucruri de realizat in ziua nuntii. Pentru ca v-am recomandat si mai sus sa delegati sarcini, acest lucru trebuie sa il faceti chiar si in ziua nuntii.
Creati liste mici si inmanatile prietenilor care s-au oferit sa va ajute sau parintilor. Este ziua voastra speciala si este important sa va bucurati de ea asa cum se cuvine chiar daca veti pune alte persoana „la treaba”, dar in mod sigur veti gasi o modalitate pentru a va revansa fata de persoanele ce v-au ajutat.
Realizati comparatii corecte
Cu siguranta ati mers la mai multe restaurante pentru a solicita oferte si pentru a vedea salile, insa pentru a alege locatia perfecta pentru nunta voastra, trebuie sa faceti comparatii corecte.
Notati pe o foaie toate detaliile fiecarei oferte si tineti cont de costuri si de continutul ofertelor.
De retinut faptul ca tortul si decoratiunile neincluse in oferte de catre restaurant pot creste costul total cu 10 euro/persoana. Intrebati daca sampania, cafelele, place card-urile, meniurile, aranjamentele florale sau alte lucruri de detaliu sunt incluse in pret. Cate 1-2 euro pentru fiecare lucru pe care restaurantul nu il ofera veti realiza ca diferentele vor deveni tot mai vizibile intre restaurante cat si intre ceea ce este prezentat initial.
Biserica este importanta
Pentru a avea amintiri frumoase, trebuie sa va spun ca slujba religioasa conteaza extrem de mult. Cu cat biserica este mai frumoasa si mai spectaculoasa cu atat fotografiile si filmarile vor fi mai frumoase. Evitati bisericile intunecate si triste din punct de vedere cromatic. De asemenea este important sa alegeti o biserica care se afla cat mai aproape de locatia restaurantului.
Transportul
Daca aveti rude ce trebuie sa vina de la distanta este o idee foarte buna sa inchiriati microbuze sau un autocar care sa se ocupe de transportul acestora. Tineti cont de locul din care vor fi nevoiti sa vina invitatii si daca este posibil, oferiti-le un mijloc de transport. In mod sigur vor aprecia.
Nasii sunt parintii spirituali
Conform traditiilor, nasii vostri vor fi nasii de botez ai mirelui sau copii acestora. Ca si a doua optiune sunt nasii de botez ai miresei sau copii acestora.
Pentru ca lucrurile s-au mai schimbat va recomand sa alegeti o pereche de nasi care va sunt apropiati si care va pot invata lucruri importante despre ce inseamna o casnicie. Ei sunt parintii vostri spirituali si drept urmare, nu trebuie sa ii alegeti la intamplare.
Rochia de mireasa
Cu siguranta nu va doriti o rochie de mireasa banala si este si normal. Intreaga viata v-ati dorit sa deveniti mireasa si este normal sa cautati o rochie speciala. Recomandarea mea este sa nu mergeti singura la probat rochii. Pe langa faptul ca aveti nevoie de ajutor, o parere din partea altei persoane va poate ajuta enorm. Personalul magazinelor de rochii, vor dori sa vanda, deci nu va puteti baza pe parerile acestora prea mult.
Este bine sa probati cat mai multe rochii pentru a va da seama ce va vine bine si ce nu, iar daca gasiti rochia potrivita, nu o cumparati mai devreme de 2-3 luni pana data evenimentului. Vi se pot modifica dimensiunile corpului si sunt sanse mari sa intampinati probleme in ziua evenimentului.
Sunt foarte multe cazuri in care in prejma evenimentelor, miresele fie slabesc, fie se ingrasa suficient de mult incat rochia de mireasa are nevoie de ajustari.
Sfat: Orice rochie veti proba, este important sa o probati cu pantofi cu toc de aceeasi inaltime cu cei pe care ii veti purta in ziua nuntii.
Probeaza cat mai multe rochii de mireasa inainte de a lua o decizie, iar daca iti doresti cu adevarat un model de rochie, mergi la un atelier de creatie profesional care sa fie capabil sa creeze o rochie de mireasa exact ca in visele tale.
Ganditi-va suficient de mult timp la modelul de rochie pe care vi-l doriti, deoarece ulterior este posibil sa va razganditi si ar fi pacat sa nu va puteti recupera banii. Cautati online, probati multe rochii, solicitati pareri si alegeti rochia de mireasa care se potriveste cel mai bine preferintelor voastre.
Accesoriile
Incercati sa cautati accesorii care sa aiba aceeasi nuanta de alb. Cautati ca voalul, geanta, palaria sau alte accesorii pe care doriti sa le purtati sa aiba aceeasi nuanta sau sa se potriveasca cu rochia. Incercati sa solicitati o bucatica de material pentru a sti in permanenta ce nuanta de alb va avea rochia. In acest fel veti putea compara culoarea accesoriilor cu nuanta de alb a rochiei.
Rochii de mireasa pentru inchiriere
Bugetul este cel care ne limiteaza in organizarea unui eveniment si in alegerea unui anumit produs, deci daca bugetul nu iti permite sa ai rochia pe care ti-o doresti, atunci iti recomand sa cauti firme care inchiriaza rochii de mireasa, asta daca nu cumva iti doresti sa o pastrezi pana la adanci batraneti si daca nu te deranjeaza sa faci compromisuri in alegerea rochiei.
In loc sa investiti 1.000-2.000 de euro pentru o rochie de mireaza, puteti alege sa inchiriati una de-a dreptul spectaculoasa cu o suma mult mai mica.
Custumul mirelui
Poate va imaginati ca doar in cazul mireselor este greu, insa adevarul este ca si miri se confrunta cu probleme legate de alegerea costumului potrivit. In functie de ceea ce va doriti puteti asorta costumul cu rochia miresei sau cu tema aleasa pentru eveniment, dar cred ca acest lucru depinde foarte mult de cuplu. Eu personal iubesc costumele clasice, negre, elegante care sa puna in valoare mirele si nu sa il chinuie.
Fiind fotograf va spun din experienta ca nu se vede ok pe camera un costum cu model pe el sau unul care nu sta bine pe mire. Acordati atentie si costumului ales pentru ca este important ca si el sa se simta bine in ziua evenimentului.
Nu sunt in masura sa recomand un anumit tip de costume, insa imi place cand va miri bine imbracati si mirese care se simt bine in rochiile de mireasa alese si care se pot misca.
Alegeti haine in care sa va simtiti bine! Stiu ca este frumos sa atrageti atentia prin vestimentatie, insa nu va transformati cea mai frumoasa zi din viata voastra, intr-un calvar.
Faceti probe
Recomandat sau nu, cred ca ar fi bine sa probati articolele vestimentare cu 2-3 zile inainte de eveniment. Poate ati omis ceva, poate a aparut o problema, insa important este ca in acest fel veti putea sa le preveniti din timp.
Cununia civila in ziua nuntii
Asa cum am mentionat si mai sus, daca veti programa cununia civila in aceeasi zi, este bine sa va organizati timpul cat mai bine. Nu programati cununia civila la 8 dimineata si biserica la 15:00 sau 16:00.
Alegeti un echilibru si lasati un interval de aproximativ 3 sau chiar 4 ore intre cununie si biserica deoarece este important sa aveti fotografii de la pregatiri, sedinta foto individuala si sa nu fie totul pe graba.
Discutati cu echipa foto-video pentru a stabili cum vor evolua lucrurile si cum ar fi mai bine sa procedati. Cu cat lasati mai mult timp de creatie pentru echipa foto-video cu atat mai frumoase vor fi amintirile voastre.
Cununiile civile dureaza aproximativ 30 de minute cu tot cu fotografiile de la starea civila cu invitatii. Trebuie sa tineti cont ca o parte din invitati nu vor mai merge acasa si pana la slujba religioasa trebuie sa astepte, deci ar fi frumos sa le asigurati un loc in care sa stea. Acesta este si motivul pentru care va recomand sa nu faceti cununia civila la 10 si cununia religioasa la ora 18:00.
Concluzii:
- Nu solicitati prezenta unui numar foarte mare de persoane la starea civila;
- Asigurati-le persoanelor ce va sunt aproape un loc in care sa stea sau persoanelor venite de la distanta;
- Lasati timp pentru sedinta foto-video;
- Planificati impreuna cu echipa foto-video ziua nuntii pentru ca in mod sigur veti regreta ulterior daca nu veti avea timp de sedinta foto;
- Lasati timp pentru evenimentele din ziua respectiva.
Delegati
Este important ca in ziua evenimentului sa delegati persoane care sa va ajute cu anumite lucruri. Creati liste cu activitati pentru ca doar asa veti putea sa va simtiti bine in ziua evenimentului.
Dupa terminarea slujbei religioase, delegati pe cineva care sa se ocupe de organizarea arcadei de flori de la iesire. Este mult mai usor ca voi sa comunicati unei singure persoane, iar de acolo, acea persoane sa actioneze pentru ca lucrurile sa mearga mai usor.
Make-up si coafura
Pana in acest moment am observat ca miresele merg dimineata la make-up si coafor si raman asa pe parcursul intregii zile.
Daca doriti sa aveti un make-up si o coafura diferita, atunci este indicat sa lasati timp mult mai mare intre cununia civila si cununia religioasa. Dureaza aproximativ o ora make-up-ul si aproximativ o ora coafura, iar daca mai aveti drumuri intre locatii, faceti calculele si veti descoperi ce interval trebuie sa lasati intre aceste evenimente.
Sedinte foto-video
Lucrurile par aparent simple, insa de foarte multe ori apar complicatii. Lasati timp echipei pentru surprinderea detaliilor ( inele, costum, rochie de mireasa, pantofi etc.), pregatiri (atat pregatirea mirelui cat si pregatirea miresei) si organizati intalnirea dintre voi doi. Daca sunteti la aceeasi locatie lucrurile sunt simple, insa daca exista o distanta de parcurs, lucrurile se complica.
Din punct de vedere al luminii, cele mai bune cadre sunt acelea facute inainte ca soarele sa apuna, insa asta este doar teoria, pentru ca in practica, mirii nu tin cont si aglomereaza evenimentele.
Lasati cel putin 2h pentru sedinta foto video din aer liber daca va doriti amintiri de neuitat. Cu cat este mai mult timp, cu atat echipa poate deveni mai creativa. Nimeni nu iubeste munca sub presiune, iar creativitatea in mod sigur nu apare in momentele stresante.
Obiceiuri
Unul dintre obiceiurile frecvent intalnire este reprezentat de oferire unei bombonici participantilor la slujba religioasa. Puteti solicita ajutorul unei domnisoare de onoare dupa incheierea slujbei religioase sa imparta bomboane celor prezenti.
Pentru ca tot discutam despre obiceiuri, va recomand sa discutati cu preotul sau cel putin cu dascalul despre cum se va derula slujba religioasa pentru ca sunt traditi multiple despre asezarea mirilor, sarutarea mainilor nasei si a nasului si lista poate continua.
Atentie la preotii glumeti care va vor testa cu paharul de vin sau cu piscotul. De-a lungul timpului am vazut cateva cazuri de genul, insa desi ceilalti au ras, sunt convins ca mirii nu s-au simtit tocmai bine.
Pentru ca tot vorbim de obiceiuri, exista o superstitie conform careia cine isi calca primul/prima partenerul de viata in biserica va avea ultimul cuvant in casa? Ei bine, daca va tenteaza o mica “leapsa pe calcate” in timpul slujbei, cel mai bine ar fi sa actionati in timpul dansului din jurul mesei. Evitati totusi sa insistati prea mult, sau sa fiti prea zgomotosi, pentru ca slujba este totusi un moment solemn, nu-i asa!?
Un alt obicei de care am auzit este acela ca ar fi bine sa cereti restul de lumanari acasa pentru a le aprinde din cand in cand in timpul sarbatorilor religioase sau la aniversarile casatoriei voastre.
Mancati in ziua nuntii
Emotiile sunt mari in ziua nuntii si chiar am vazut acest lucru de foarte multe ori, insa nu este o scuza pentru a nu manca si pentru a nu va hidrata. Nu ajuta pe nimeni sa nu aveti energie in ziua nuntii si mai mult de atat sa lesinati din cauza faptului ca nu ati mancat si nu v-ati hidratat.
Mancati si beti apa pentru ca va fi o zi lunga si trebuie sa o faceti memorabila 100%.
Pantofi de schimb
Este recomandat sa aveti incaltaminte de schimb in cazul in care o pereche incepe sa va jeneze. Evitati suferinta si purtati dupa voi cel putin inca o pereche de pantofi comoda deoarece veti sta mult in picioare si veti dansa.
Organizarea invitatilor
Pare simplu, insa este o problema extrem de serioasa.
Recomandarea mea este sa plasati persoanele tinere aproape de ringul de dans si persoanele in varsta putin mai departe de acesta.
In prezent, mesele sunt numerotate la restaurante, insa este important ca voi sa plasati persoanele la mese, deci creati o lista cu numele persoanelor si cu masa la care se vor aseza. Puteti delega 1-2 persoane care sa ajute cu ghidarea persoanelor la masa.
Puteti solicita si recomandarile parintilor pentru a organiza persoanele in varsta la mese.
Muzica
Stabiliti cu formatia de nunta ce muzica va fi interpretata si mai mult de atat, alternati. Este important ca muzica sa fie pe placul tuturor si sa ii ridice in picioare cel putin o data.
Este important sa fiti si voi pe ringul de dans, pentru ca voi sunteti sufletul petrecerii si cu cat voi va distrati mai mult, cu atat mai pusi pe distractie vor fi si invitatii.
Formatia, fotograf, videograful si alti furnizori
Indiferent despre cine este vorba, solicitati cat mai multe detalii si recenzii. Comparati ofertele si alegeti furnizorul care bifeaza cat mai multe lucruri de pe lista voastra. Nu mergeti intotdeauna pe mana persoanelor apropiate, pentru ca am vazut nunti distruse din punct de vedere al fotografiilor deoarece, fotograful a fost recomandat de catre o persoana fara pretentii unei mirese care chiar isi dorea si fotografii frumoase, iar rezultatul a lasat de dorit.
Filtrati informatiile si ofertele prin propriile filtre.
Mai sunt multe aspecte de discutat, insa daca ati ajuns pana aici in mod sigur aveti intrebari, deci va recomand sa le scrieti in sectiunea de comentarii, iar pe parcurs voi actualiza acest articol care desi este mare, nu este suficient de cuprinzator.